Cosmetica

Een gezonde levensstijl kan ook te maken hebben met het verzorgen van je lichaam. Wat je gebruikt om dat is dan wel van belang, omdat je dit dagelijks op je huid smeert of in je haar of in je mond hebt (tandpasta). Er is de laatste jaren een discussie ontstaan over het gevaar van parabenen. Dezen worden in verband gebracht met het ontstaan van borstkanker. Nu bestaan er goed onderbouwde twijfels of deze stoffen nu echt zo gevaarlijk zijn voor de mens: http://skepsis.nl/parabenen/. Er zijn uitgebreide onderzoeken gedaan die uitwijzen dat parabenen veilig zouden zijn. In verschillende artikelen wordt tegenwoordig geschreven dat de paniek die ontstaan is rondom parabenen waarschijnlijk te voorbarig was. Hier zijn nog meer voorbeelden:

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/beauty/100088-parabenen-in-cosmetica.html

http://www.optimalegezondheid.com/wat-zijn-parabenen/

http://www.dr-jetskeultee.nl/hoe-zit-het-nu-precies-met-parabenen/obj7777326

Maar zijn mensen die er een allergische reactie van kunnen krijgen  (eczeem, misselijkheid). Deze mensen zouden dus moeten testen wat voor uitwerking producten met en zonder parabenen bij ze heeft. En als ze inderdaad een reactie krijgen van parabenen, dan is het zaak dezen te vermijden.

Mocht je na het lezen van deze artikelen toch nog steeds twijfels hebben en het zekere voor het onzekere willen nemen dan zijn hier een paar tips om parabenen te vermijden. De allereerste tip is dus om goed de etiketten lezen, met name het deel dat gaat over de ingrediënten die in de crème, shampoo of tandpasta zitten. Let op de woorden:

  • butylparabenen
  • 
methylparabenen
  • 
propylparabenen
  • 
butylparabenen

Ik heb met name gelet op body lotions en body crèmes, omdat ik hier met name een grootgebruiker van ben vanwege mijn droge huid. Ik heb gelezen dat volgende merken geen parabenen bevatten:

-Therme (http://www.therme.nl/), deze geuren vind ik erg lekker, maar dat is persoonlijk.

-Rituals (https://eu.rituals.com/nl-nl/home/?gclid=COiioZz7q8oCFU2NGwodzegOiw), meeste geuren zijn erg lekker.

-Kneipp (http://www.kneipp.nl/beautygeheim), vind ik prima geuren, heel zacht en natuurlijk.

-The Body Shop (http://www.thebodyshop.nl/),  de geuren zijn meestal te zoet naar mijn smaak.

-Neutral (http://www.neutral.nl/), is geurloos. Geschikt voor mensen die niet van geurtjes houden en/of allergisch zijn voor parfum.

-Treacle Moon (http://www.treaclemoon.nl/, je moet wel van de geuren houden, sommige zijn erg zoet. Ik ben er niet altijd even dol op.

-Nivea Pure & Natural   (http://www.nivea.nl/producten/Gezichtsverzorging/pure-and-natural), is wel lekker qua geur.

En kijk ook naar deze website: https://www.leef.nl/kennisbank/parabeenvrije-producten/

Tot mijn verbazing bevatten sommige producten van Yves Rocher (http://www.yves-rocher.nl/) wel parabenen (met name gezichtscrèmes en ook wel bodylotions). Dus als men parabenen wil vermijden is dit niet het meest geschikte merk. Of men moet de producten kiezen waar expliciet vermeld is dat er geen parabenen in zitten.

De merken die ik opnoem zijn niet bepaald goedkope merken. Als je budget wel een grote rol speelt, raad ik je aan naar de Op=Op voordeelshop te gaan en daar eens uitgebreid etiketten te gaan lezen. Overigens kun je daar een grote pot (500 ml) Therme Zen White Lotus kopen voor dezelfde prijs als de 250 ml pot.

zen white lotus body butter

Maar er zijn nog meer goedkope producten zonder parabenen, zoals de producten van Goldline Cosmetics (http://www.goldlinecosmetics.nl/). Een 500 ml fles Ginseng Body Lotion kost maar 2,29 euro (3 voor 6 euro). Die bevalt me echt uitstekend! Ze hebben ook Cocos Body Lotion, maar persoonlijk houd ik er niet zo van als mijn huid sterk naar kokos ruikt.

Hiervoor gebruikte ik al een paar keer de AH Bodycare Bodylotion (http://www.ah.nl/producten/product/wi206792/ah-bodylotion-extra-droge-huid), die 2 euro kost voor 250 ml. Ook niet duur en zonder parabenen, maar de geur is iets te sterk en scherp naar mijn smaak en ik was verbaasd dat het nog goedkoper kon. Op=Op heeft ook andere producten zonder parabenen, bijvoorbeeld van het merk Biotanicus, ook niet duur!

Dus parabenen vermijden hoeft niet veel geld te kosten. Als je besluit deze stoffen te vermijden is het heel goed mogelijk, maar ik denk dat het gevaar ervan over het algemeen wel overschat wordt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s