Niet te verteren

Een stadsgenoot van mij, Cors van den Berg, heeft een boek geschreven: Niet te verteren, Een Gezonder Kind in 7 Stappen. Ik vind dit een hele goede actie, daarom ben ik ambassadeur geworden van dit boek. Mijn idee is dat volwassenen zelf eerst moeten kijken naar hun eigen voedingspatroon en dit langzamerhand moeten overdragen naar hun kind. Ik merk zelf aan mijn eigen kinderen dat dit een zeer langzaam proces is en gaat worden. Een kind laat zich veel gemakkelijker beïnvloeden door oerdriften en behoefte naar de smaken zoet en zout. Ik ben zelf al jaren bezig met zeer gezond te eten, maar mijn gezin zal hier nog niet zomaar in meegaan, vrees ik. Op sommige vlakken zal dit beter gaan dan op andere vlakken. Gevestigde gewoontes zullen er niet in een keer uitgeslagen worden. Brood zal nog altijd de belangrijkste ontbijt- en lunchingrediënt zijn. En verder wil ik de kinderen hun plezier in bijvoorbeeld snoep eten nog niet meteen ontnemen. De behoefte aan zoet zal ook afnemen naarmate je ouder wordt (is mijn hoop). Ook merk ik dat een kind dat bepaalde dingen niet mag eten, helemaal los gaat als het ergens anders wel mag. Beter lijkt het me op een normale manier snoep toe te staan, zodat ze er ergens anders niet om hoeven te smeken.

De schrijver beschrijft dus 7 stappen voor een gezonder kind, gebaseerd op hoe de mens in de oertijd at en hoe sommige primitieve volkeren op de aarde nog steeds eten.

Stap 1 is Schoon: schoon fruit en schone groente zonder bestrijdingsmiddelen. Dus biologische groente en fruit kopen of zelf telen.

Stap 2 is Zoet: minder geraffineerd suiker, bijvoorbeeld door geen frisdrank en sap uit de supermarkt meer te geven.

Stap 3 is Oer: van moderne tarwe naar oergranen als quinoa, spelt, boekweit, haver en amarant etc.

Stap 4 is Puur: van producten met geraffineerde ingrediënten naar ongeraffineerde.

Stap 5 is Rauw: van gefrituurd naar gebakken (in kokosolie), gestoomd, verhit en rauw.

Stap 6 is Super: gebruik meer superfoods.

Stap 7 is Bio: van fabrieksvoeding terug naar de biologische voeding.

Naar mijn idee hoeven deze stappen niet per se in deze volgorde en de schrijver verwacht ook niet dat iedereen alle stappen zal nemen. De stappen worden uitgebreid besproken, ook de problemen die je zult ondervinden en die ik zeker herken. Nogmaals denk ik dat je bij jezelf moet beginnen om een goede rolmodel te zijn voor je kinderen. Je kunt waarschijnlijk niet alles meteen doorvoeren, het zal een lang en moeizaam proces worden. Het gaat gemakkelijker naarmate een kind groter wordt en bereid is meer nieuwe dingen te proeven. Ik denk dat er weinig mensen zijn die hun kinderen van jongs af aan al op deze manier hebben opgevoed, dus is het voor velen een moeizame verandering. Het begin van alle verandering is bewustwording. Bij een volwassene gaat dit sneller, een kind zul je daarbij moeten helpen. Ook zal de omgeving je daarbij waarschijnlijk niet helpen, waarschijnlijk eerder tegenwerken. En dat is nog het meest lastige.

De schrijver is ook verbonden aan de actie Schone Scholen, die deze maand van start gaat (28 januari bij de Ecoplaza in Utrecht). Het kan niet zo zijn dat men in scholen vooral ongezonde dingen aanbiedt in automaten en kantines (cola, marsen, gefrituurde producten, etc.) en geen gezonde alternatieven biedt.

Als je het boek gaat lezen, staat je wel een stortvloed aan informatie te wachten. Het begint met een choquerend verhaal over hoe de voedselindustrie weet dat ze de oorzaak zijn van de toenemende obesitas bij de bevolking (en de bijbehorende ziektes), maar dat ze er eigenlijk voor gekozen hebben hier niets aan te doen. Echter, dat geldt naar mijn idee voor de korte termijn. Ik ben namelijk zelf wel positief dat de industrie wel zo langzamerhand gedwongen wordt tot ontwikkeling van gezondere producten. Mensen worden mondiger, slimmer en laten zich beter informeren door de etiketten (de achterkant en de kleine lettertjes en niet de pakkende slagzinnen zoals “30% minder vet of suiker”). Ook Albert Heijn, die in het boek wordt genoemd als “niet het liefste jongetje van de gezonde voedingsklas” heeft zijn eerste permanente biologische winkel geopend en er zullen meer volgen. Ik ben ervan overtuigd dat we juist deze grote winkelketens mee moeten krijgen met de gezonde-voeding-beweging, omdat het naar mijn idee heel lastig is om steeds naar een natuurvoedingswinkel te moeten gaan (voor de grote populatie zeker) en dat het niet de bedoeling kan zijn dat gezond eten heel duur blijft. Als meer mensen gezond gaan eten en de vraag groter wordt, gaat de prijs ervan ook vanzelf omlaag. Albert Heijn kan hier naar mijn idee juist aan bijdragen, omdat ze groter inkopen.

In het boek wordt goede en uitgebreide informatie gegeven over verschillende voedselgroepen en voedselsoorten. Echter, soms raak ik hiervan in de war, bijvoorbeeld als goede transvetten blijken te zitten in o.a. melk, kaas en vlees en slechte transvetten in volle melk, volvette kaas en vet vlees en vette vleeswaren. Nu had ik nog nooit van goede transvetten gehoord (ze bestaan wel), maar naar mijn idee komt eten uit de natuur altijd met vet en is het ontvetten van deze producten (soort van Light maken) altijd een onnodige raffinement, waardoor je juist voedingsstoffen mist die je nodig hebt. Ook zouden eiwitten zitten in magere yoghurt, magere kwark en magere platte kaas. Hiervan gaan mijn haren rechtovereind staan, want bijvoorbeeld Griekse (10% vette) yoghurt is juist heel gezond en een goede bron van eiwitten. Deze zie ik op het lijstje van eiwitten niet voorkomen. Magere versies van zuivelproducten hebben naar mijn idee geen toegevoegde waarde voor je gezondheid.

Verder wordt besproken wat goed is wat je beter kunt vermijden, maar sommige dingen blijven altijd open voor discussie, wat mij betreft. De termen diabetes, cholesterol, gluten, glutenintolerantie en glutenallergie, verschillende omega vetzuren en diverse gezonde (biologische) voeding worden uitgebreid beschreven en hierdoor is het een goede naslagwerk geworden voor gezonde voeding en ongezonde voeding. Een soort vriendelijke waakhond inderdaad, zoals Stef Bos zegt op de achterkant van het boek.

Meer kun je nalezen op deze website: http://nietteverteren.nl/. Het boek is te bestellen via deze website en als je de kortingscode Milly1 gebruikt dan krijg je 15% korting.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s